שרונה אז והיום

ספרי תל אביב במהדורה דיגיטלית

גלריית סרטים

מגנטים תל-אביביים למכירה

מאמרים בתולדות תל-אביב

גלריית תמונות

פורומים

לוח אירועים

ספרים חדשים בנושא א"י

העולם שלי - מאמרים וכתבות על אטרקציות עולמיות

ארכיון ניוז-לטר שבועי

מאמרים וכתבות תיירותיות

סרטי תל-אביב הקטנה

מכתבי תודה על סיורים

ספרים של אילן שחורי למכירה

תל אביב - אודיסה

בית הבאוהאוס בו נולדתי - גורדון 67 תל-אביב

מסמכים נדירים מתולדות תל אביב

סרטים והופעות של אילן שחורי בתכנית רואים עולם בערוץ 1











ניוז - לטר מספר 22 - 12 ביולי 2012 - כ"ב בתמוז תשע"ב - תחנות הטרנספורמציה כזיכרון היסטורי


יום חמישי 12 ביולי 2012 - כב תמוז תשע"ב  ניוזלטר מס' 22
האדריכל הססגוני אלכסנדר ברוואלד ותחנות הטרנספורמציה כזיכרון היסטורי בתל-אביב ויפו ולא רק שם

במרחבי תל אביב ויפו, הוקמו  החל    מ-1923 מספר  מבני טרנספורמציה (השנאה),   שסייעו להעביר את החשמל מתחנת הכח הראשונה שהוקמה בתל אביב על ידי פנחס רוטנברג. התחנה    שהוקמה במתחם "חווה לדוגמה" של סוף המאה ה-19 (רחוב החשמל כיום), החלה    לספק את החשמל לעיר ב-10 ליוני 1923. 

החולפים כיום ברחוב אילת, פינת רחוב לווינסקי בדרום תל אביב, בגבול 
הצפוני של שכונת פלורנטין, נתקלים בעמוד בטון גבוה, בעל מראה משונה, שציורים רבים    וצבעים טבועים בו כיום ומעט חוטי חשמל מבצבצים מראשו. (ראה התמונה בראש הכתבה, ימים אחדים לפני תחילת    פעולות השימור) בחודשים האחרונים החלו לבצע במבנה זה סדרת שיפוצים ושיקומים.

מדובר
    באחד ממבני ההשנאה, "הטרנספורמטורים"   ששרדו  והיו פזורים בראשית שנות    העשרים ברחבי תל אביב הקטנה ובחלקים שונים ביפו. חברת החשמל עומדת ממש בקרוב לסיים    את עבודת שיקום ושימור המבנה ולהציב במקום לוח זיכרון.    את החשמל הביא  לתל אביב בשנת  1923 פנחס רוטנברג והאיר את ת"א הקטנה,   מתחנת כוח קטנה שהקים בשכונת רמת השרון מול התחנה המרכזית הישנה של תל אביב, כיום    רחוב החשמל. אולם גם לפני רוטנברג נהנתה תל אביב מאור החשמל, אך באמצעות גנרטורים    קטנים. כך הואר למשל  עוד לפני מלחמת העולם   הראשונה מלון בלה ויסטה על חוף הים מול שכונת מנשייה, וכך  הופעלו מקרנות הסרטים האילמים בראינוע עדן   ברחוב לילנבלום. 

רוטנברג, כחלק מהקמת תחנת הכח הראשונה בתל אביב, נעזר במספר תחנות תחנות השנאה    להובלת הזרם.  מבנה טרנספורמטור גדול הוקם   בשדרות רוטשילד פינת  רחוב אלנבי, שם גם    הציב רוטנברג את המתג הגדול עליו  לחץ בטקס חגיגי ב-10 ביוני  1923   ורחובות ת"א הקטנה הוארו בחשמל. השני ניצב  בכיכר מגן דוד, באלנבי פינת נחלת בניימין. שני    מבני השנאה מפוארים אלו, שתוכננו  והוקמו על    ידי מיטב האדריכלים נהרסו על ידי עיריית תל אביב בשנות החמישים ורק כמה גלויות    צבעוניות מאותה תקופה הם עדות למבנים יפים אלו.

באיזור יפו הוקמו  בערך באותה    תקופה שלושה מבני טרנספורמטורים מפוארים. 
מי שדחף להקמת מבנים אלה וצירופה של יפו לרשת החשמל, היה מאיר דיזנגוף,       שבמחצית שנות העשרים, שימש  לתקופה קצרה    כסגן ראש עיריית יפו הערבית. היה זה לאחר שהתפטר בכעס מכהונתו  ראש עיריית ת"א ואת מקומו תפס ראש תנועת   הפועלים בעיר דוד בלוך. 

 מבנה השנאה אחד
    הוקם בשדרות המלך ג'ורג, כיום שדרות ירושלים שנהרס. (ראה התמונה בסוף כתבה זו)  השני כמבנה מפואר ביותר הוקם בגינה קטנה בשכונת   עג'מי,  וניצב עד היום ברחוב יפת פינת רחוב    שערי ניקנור. מבנה הטרנספורמטור השלישי, הוקם בדרך הראשית מיפו לשכם, כדי לשרת מחד    את שכונות נווה צדק ונווה שלום  ותחנת    הרכבת לירושלים הסמוכה ומאידך את השכונה הגרמנית טמפלרית הסמוכה.  גם מבנה זה, הניצב כיום ברחוב אילת פינת    לווינסקי הוקם כמבנה  מתוכנן מיוחד ובולט בסגנון    מזרחי,  הדומה  במידה מסוימת למצודה צלבנית ושינניות בקצה. 

באורח מפתיע, מי שתכנן  והקים את    שלושת מבני הטרנספורמטורים באיזור יפו ובכלל זאת את המבנה בקצה שכונת פלורנטין,   הוא  האדריכל הידוע, אבי האקלקטיקה הארץ   ישראלית,  אלכסנדר ברוואלד,  מתכנן הטכניון בחיפה ומלון פלטין בתל אביב.

אלכסנדר ברוואלד היה אדריכל וצייר יהודי-גרמני, מחלוצי האדריכלות הישראלית 
החדשה בתקופת היישוב. ברוואלד הוא מן המשפיעים ביותר על התגבשות הסגנון האקלקטי בארץ   ישראל. ב-1910 הוזמן ברוולד לתכנן בחיפה את הבניין שעתיד היה לאכלס את מוסד ה"טכניקום",   בהמשך - "הטכניון", וב-1911 נענה לבקשת ידידו פרופ' פרץ אופנהיימר,   שהגה את רעיון הקואופרציה  במרחביה, וברוואלד תכנן עבורו את החצר הגדולה במקום, שלימים  לאחר שהיוזמה נכשלה הפך לקיבוץ מרחביה וביתם של מאיר יערי וגולדה מאיר.

המעניין הוא שגם מבני ההשנאה של תל אביב, שאינם קיימים עוד, הוקמו על ידי
אדריכלים רבי שם בהם ריכארד  קאופמן,  אדריכל ומתכנן ערים יהודי-גרמני שפעל רבות בתקופת היישוב ונחשב לאחד האדריכלים המשפיעים ביותר בתולדות הבנייה בישראל, ותרם תרומה גדולה להתפתחות  הסגנון הבינלאומי בארץ
ישראל.


הסברי תמונות: 
היו ואינם עוד: בתמונה למעלה תחנת הטרנספורמציה שהייתה בשדרות ירושלים ביפו, ולמטה בכיכר מגן דוד מול שוק הכרמל.

FacebookShare

לשיתוף ניוזלטר זה בעמוד הפייסבוק אנא לחצו על הלוגו המצורף

ומה בהמשך הניוזלטר....

בהמשך הניוזלטר ניתן   להנות  גם ממידע רב בתחומי תולדות ארץ ישראל, כנסים חדשים, ספרים, סיורים ועוד 
 
מחר ב-10 בבוקר אני מתכנן סיור מיוחד בנושא הסודות הכמוסים של כרם התימנים.  יש להירשם מראש לסיור ולכל הססיורים בסוף השבוע הקרוב, באתר 

לעמוד  ההרשמה לכל הסיורים, ניתן ללחוץ על הלינק הזה: 
http://www.mytelaviv.co.il/tours_all.asp 


סיור מיוחד לכבוד ט"ו באב יום האהבה ביום שישי ה-3 באוגוסט ב-11 לפני הצהריים

לכבוד יום האהבה ט"ו באב, אילן שחורי יוביל סיור רומנטי מרתק בתל אביב של פעם, הרומנים, הסיפורים, והטרגדיות של העיר משנות העשרים והשלושים. 
מה הסוד הרומנטי הנורא של גן מאיר? כיצד קיבל מאיר דיזנגוף במתנה את גן מאיר ומדוע כעס והחליט לקבוע את רחובות סמטה פלונית וסמטה אלמונית. מדוע ברחה מבעלה סוניה גצל שפירא ולמה נקבע השם "כיכר מגן דוד" מי הזמין את ביאליק לגור בתל אביב ומי קבור לצד המשורר הלאומי ורעייתו מאניה.
מסלול הסיור יעבור ברחובות והסימטאות המקסימות תל אביב בשנות העשרים והשלושים. יתחיל בסיפור התחדשותו של גן מאיר, ימשיך ברחוב המלך ג'ורג' החמישי, סימטה פלונית ואלמונית, כיכר מגן דוד, רחוב ביאליק ויסיים בבית הקברות טרומפלדור

לפרטים נוספים והרשמה לסיור יש ללחוץ על הלינק הבא:

http://www.mytelaviv.co.il/tour_page.asp?done=yes&topic_id=390

אנא בואו והפיצו לחברים
 

מאילן שחורי 


פדיון שבויים - הכנס ה-35 להיסטוריה של מרכז זלמן שזר יתקיים ב-16 ביולי

בבית שלום עליכם בתל אביב, יתקיים ב-16 וב-17 ביולי, הכנסת השנתי ה-35 להיסטוריה של מרכז זלמן שזר, והפעם בכותרת: פדיון שבויים. 

ביום הראשון יתקיימו מושבים בנושאים: שבי ופדיון בעת העתיקה, בין מיתוס להיסטוריה ; התפתחותה של סולדריות כלפי השבוי בימי הביניים; מהמהר"ם ועד שווקי העבודה באסתאנבול. שבויים באזור הים התיכון בעת החדשה. 

ביום השני יתקיימו 3 מושבים בכותרות: פדיון שבויים - היבטים פוליטיים וכלכליים בינלאומיים ; השיבה מן השבי וסוציולוגיה של החברה הישראלית ; שבויים ושבי - מבט ספרותי.

כנס מיוחד לציון 85 שנה לגוש עציון יתקיים ביום שלישי הבא

כנס מיוחד לציון 85 שנה לגוש עציון יתקיים במתחם הפינה החמה, בצומת גוש עציון ביום שלישי הבא, ה-17 ביולי. 

במסגרת  האירוע יתקיימו לבאים גם מספר סיורים באיזור בין היתר למנזר הרוסי, גבעת עוז וצומת גוש עציון.

לאחר הסיורים וטקס לציון 25 שנה לעלייתו לגוש עציון מרוסיה של השר יולי אדלשטין, יתקיים ערב עיון בבית ספר שדה. יוחנן בן יעקב יציג - כך חקרנו את פרשת מגדל עדר. ד"ר אבשלום קור, יציג עיון בשירת העשור הראשון לתקופת המנדט.
 

סקירון - חדש על המדף: סקירה ראשונית של ספרים ומחקרים בנושא תולדות ארץ ישראל וידיעת הארץ

על שם / מעוז עזריהו
את ספרו של פרופ' מעוז עזריהו, "על שם – היסטוריה ופוליטיקה של שמות הרחובות בישראל", קראתי בהנאה רבה. הספר שיצא בימים אלה לאור בהוצאת "כרמל" בירושלים והוא בן  278 עמודים, ריתק אותי מכמה סיבות. ראשית קרבתי לנושא בשל היותי, זו תקופת כהונה שנייה,  חבר ועדת השמות וההנצחה בעיריית תל אביב; שנית כחוקר תולדות תל אביב ושלישית כמורה דרך, המסתובב ימים ולילות ברחובותיה  של העיר. 
לעמוד באתר תיור ישראלי - המרחיב על הספר החדש על שם – היסטוריה ופוליטיקה של שמות הרחובות בישראל - יש ללחוץ כאן:  ›
צייד הצבעים - סיפורו של נחום גוטמן / לאה נאור
במשך כמה שנים שקדה הסופרת, המשוררת והיוצרת לאה נאור, על כתיבת הביוגרפיה של נחום גוטמן. נברה באלפי מסמכים, שוחחה עם רבים והתוצאה, ספר מקסים שיצא בימים אלה לאור בהוצאת יד יצחק בן צבי. הספר בן  350 העמודים, מכיל את סיפורו של נחום גוטמן בסגנונה המיוחד של לאה נאור, שהתמחתה שנים רבות בכתיבה לילדים, למרות שאין מדובר הפעם בספר לילדים. נאור מביא בספרה קטעים מזיכרונותיו של גוטמן, מדברי משוררים, סופרים וציירים על אמן רב תחומי זה, שזכה בפרס ישראל, אומנם לא בציור אלה בכתיבת ספרי ילדים. לאה נאור משלבת בספרה, איורים רבים של נחום גוטמן, רישומים שלו מגיל צעיר עד בגרות
לעמוד באתר תיור ישראלי - המרחיב על הספר החדש צייד הצבעים - סיפורו של נחום גוטמן - יש ללחוץ כאן:  ›

פרויקט אתרי מורשת - מעכשיו חדשות ועדכונים מדי יום באתר תיור ישראלי

ממשלת ישראל מצויה בעיצומו של פרוייקט פיתוח ושימור אתרי המורשת בישראל. החלטת הממשלה קבעה כי יש לשקם ולהעצים תשתיות מורשת לאומית, באמצעות השקעה ממשלתית בשיקום ושימור נכסים מוחשיים ובלתי מוחשיים, המביאים לידי ביטוי את המורשת הלאומית של עם ישראל בארצו. 
לפרוייקט אתרי מורשת באתר תיור ישראלי לחצו כאן:  ›
המשך הטור הימני....
אנו באתר "תיור ישראלי" החלטנו לעקוב מקרוב אחרי פרוייקט חשוב זה ונביא מידי פעם עידכונים. באתר נפתח איזור מיוחד למידע בנושא פרוייקט המורשת, בכלל זאת חוברת מיוחדת שהוכנה על ידי מזכיר הממשלה, עו"ד צבי האוזר המרכז את הפרויקט.
לפרוייקט אתרי מורשת באתר תיור ישראלי לחצו כאן:  ›

אילן שחורי 

פתחתי בפייסבוק עמוד מיוחד לתיירות ישראלית, מידע היסטורי סיורים ועוד  בשם תיור ישראלי, אשמח עם תכנסו ותצטרפו על ידי עשיית LIKE


http://www.facebook.com/MyTourIl


אנא תעבירו מיל זה גם לחבריכם ואשמח לראותכם בסיורים. כדאי לדעת שאני מקיים במהלך השבוע סיורים פרטיים, לבודדים וקבוצות בעברית ואנגלית. לישראלים ותיירים. על הסיורים הללו ניתן לראות בקליפ הנ"ל

http://www.youtube.com/watch?v=ZQKj4lhfmwQ

אני מאחל לכם סוף שבוע נעים ומקווה לראותכם בסיורים

חדשות וידיעות מתחומי תולדות א"י וידיעת הארץ: אירועים, כנסים, ימי עיון ומידע רב

באתר תיור ישראלי,  מופצים מדי יום חדשות בנושאי תולדות ארץ ישראל, ידיעת הארץ וסיורים מומלצים. אנא לחצו על הלינק הבא למבחר החדשות שפורסמו השבוע.

לקריאת לקט מהחדשות ניתן ללחוץ על הקישור הבא:

בית כנסת מפואר מתקופת התלמוד (התקופות הרומית-המאוחרת והביזנטית, מאות 6-4 לספירה) נחשף בחפירות המתנהלות בחורבת חוקוק - יישוב יהודי קדום בגליל התחתון, הסמוך לקיבוץ חוקוק שמצפון-מערב לכנרת. בסוף השבוע האחרון נסתיימה עונת החפירות השנייה שארכה כחודש, בהנהלתה של פרופ' ג'ודי מגנס מאוניברסיטת צפון קרוליינה, ובסיוע ד"ר דוד עמית ושועה קיסילביץ מרשות העתיקות. החפירה נתמכת על ידי מספר אוניברסיטאות בארה"ב ובקנדה ומשתתפים בה חוקרים וסטודנטים ממוסדות אלה. 
לקריאת לקט מהחדשות ניתן ללחוץ על הקישור הבא:

סיורים בהדרכת אילן שחורי - תל אביב שלי לסוף השבוע הקרוב - בכפוף למצב החום ולמספר הנרשמים....

נפלאות כרם התימנים: סיור של אנשים ריחות וטעמים. שישי בבוקר ה-13 ביולי בשעה 10:00

סיור   המשלב את הסודות הכמוסים בכרם התימנים, סיור של ריחות וטעמים. סיור ססגוני של ריחות וטעמים בשכונה הציורים כרם התימניים בתל-אביב שהוקמה כשכונת קרטונים ופחונים כ-30 שנה לפני הקמת אחוזת בית.

לצפייה בסיור מצולם, אנא לחץ בלינק הבא:
http://www.youtube.com/watch?v=jUk8VmrD0_8

אנו נכיר במהלך הסיור את הפינות הקטנות והמיוחדות בשוק ססגוני ומיוחד זה. הסיור בכרם יהיה בעקבות הבתים נמוכי הקומה, הפאות המסתלסלות השמלות הרקומות, הצעד הקליל וניחוח הפיתות הנאפות. בין היתר נטעם לחוח וביצה אצל נחמה.

לפרטים נוספים והרשמה יש ללחוץ על הלינק הזה 


מלחמת שלוש ברוקח: סיפורה של אחוזת ביית ונווה צדק - שבת ה-14 ביולי בשעה 10:00 בבוקר

סיור המציג את הסיבות שהביאו להקמת אחוזת בית, מקום מגורי התושבים הראשונים לצד סיפורה של נווה צדק ומלחמת 150 השנה בין משפחות שלוש ורוקח. מקום הפגישה לסיור, מתחת מגדל שלום ליד חנות גולף בשעה 10:00, מחיר 85 שקלים למשתתף, וכן ניתן להירשם בלינק הבא:
http://www.mytelaviv.co.il/tour_page.asp?topic_id=384

נפלאות שכונת עג'מי ביפו. האמת על השכונה והשקרים של הסרט
יום שבת ה-14 ביולי בשעה 17:00 - סיור מפתיע בשכונת עג'מי היפואית, בין נצרות וציונות, שכלל לא דומה לסרט שקלקל את הדימוי לשכונה. הרשמה מראש חובה. מחיר 85 שקלים למשתתף. נפגשים ברחבת השעון ביפו.
לפרטים והרשמה לסיור נפלאות שכונת עג'מי יש ללחוץ על הלינק הזה  ›
אמריקה בתל-אביב - סיור מיוחד במושבה האמריקאית טמפלרית בין יפו לת"א. היכן שהכל התחיל
יום שבת ה-14 ביולי בשעה 12:30 - מקום פגישה - רחוב אילת פינת רחוב ניצנה, מול מסעדת נלו. הדרמה מאחורי הקמת המושבה האמריקאית שהפכה למושבה הטמפלרית. על הברון יוסטינוב (בתמונה)  ועל מלון ירושלים, הרשמה מראש חובה 85 שקל, (פגישה אילת פינת ניצנה)  
לפרטים והרשמה לסיור אמריקה בתל אביב יש ללחוץ על הלינק הזה  ›

מחכה לראתכם בסיורים ולכל שאלה ניתן לפנות אלי. בברכה מאילן שחורי            052-7747748      

היו היה פעם.....

אילן שחורי, תמונה היסטורית: החודש לפני 92 שנה. ב-1 ביולי 1920, הגיע סיר הרברט סמואל לנמל יפו, עם הגיעו לארץ ישראל לתפקיד  הנציב העליון הראשון. עם הגיעו, התקיים לכבודו בנמל יפו, לטקס קבלת פנים מרשים (בתמונה).  משרד הרבנות הכריז על יום בואו של הנציב כיום שמחה שאין אומרים בו תחנון ושיש לברך בו את "הנציב הראשון ליהודה", בעת קריאת התורה בברכת "מי שברך"...   זמן קצר לאחר מכן התמונה כבר היתה שונה 


כרזה, מודעה או גלויה זו ורבות אחרות, תצלומים נדירים וחדשים. מידע תיירותי, היסטורי, ארכיאולוגי רב. חדשות מתחומי התיירות ועוד הרבה הפתעות. הכל באתר התיירות החדש. 
תיור ישראלי בכתובת: 

http://www.mytour-il.co.il 


FacebookShare

לשיתוף ניוזלטר זה בעמוד הפייסבוק אנא לחצו על הלוגו המצורף


להתראות בניוזלטר הבא...



תגובות
אין תגובות למאמר    להוספת תגובה


  חזור למעלה  חזור למעלה  




For english click here


טיולים

כל הטיולים




חדשות

כל החדשות


מסמך השבוע
מסמך השבוע

לקראת הבחירות הקרובות. מסמך מ 1918 על תעמומלת הבחירות שהיתה בתל אביב. תעמולה לא כ"כ שקטה



תמונת השבוע
תמונת השבוע

 זיכרון של פעם. גן  פרסומת לגן החיות של תל אביב. בתחילה היה  הגן מחוץ לעיר ולאט לאט העיר התקרבה לגן ולפתע הגן היה במרכזה והפך למיטרד


<< אפריל, 2024 >>
א ב ג ד ה ו ז
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
             
כל האירועים


הצטרפות לרשימת תפוצה


צור קשר


קישורים שימושים
עמוד תיור ישראלי בפייסבוק - הצטרף ע"י עשיית LIKE
לוח אירועים וחדשות של המועצה לשימור מבנים ואתרי התיישבות
אתר הטיולים והמידע - תל אביב שלי
פרש - האתר להיסטוריה וידיעת הארץ
לוח המראות ונחיתות און ליין
מגילות ים המלח - תצוגה דיגיטלית
מאמרים בנושא תולדות ארץ ישראל שהופיעו בכתבי העת קתדרה ועת-מול
נתונים סטטיסטיים עכשווים על תל אביב, כולל שנתונים
תחזית מזג אוויר בתל אביב
כל הקישורים



פורומים פופולארים
חוות דעת ועצות של מטיילים
פורום מורי דרך מייעצים
מעולמם של בתי המלון
טיפים והמלצות מתיירות חו"ל
ספרי תולדות ארץ ישראל - יד שנייה - מכירה - החלפה
כל הפורומים


אתר תל-אביב שלי,  My Tel-Aviv - בעריכתו של אילן שחורי, ההיסטוריון של תל-אביב, מביא לגולשים חובבי תל אביב, ההיסטוריה של ארץ ישראל והציבור הרחב, מידע רב במאות כתבות, מאמרים, ניתוחים  מסמכים ותמונות העוסקים בהיסטוריה של העיר העברית הראשונה. ראו גם העמוד המיוחד בפייסבוק: http://www.facebook.com/MyTourIl
 

עמוד הבית  |  שאלות ותשובות  |  קישורים  |  סרטונים  |  חדשות  |  הוסף למועדפים  |  צור קשר  |  מפת האתר  |  מאמרים בנושאי תיירות ברחבי א"י  |  תמונות מימי תל אביב הקטנה  |  כיכר המדינה

2011 © כל הזכויות שמורות mytelaviv.